2005-01-24

Kavar a város élén

Abban kétségkívül igaza van a fővárosi Fidesz-frakciónak, hogy van abban valami vérlázító, ahogy Demszky Gábor népszerűségének újabb feltornászására törekszik. (Kár, hogy ezúttal sem tudtak közjogi nonszenszek nélkül nyilatkozni: a főpolgármester tekitntse magát "ügyvezető főpolgármesternek" stb.) Tizenkét év mintha már egy kicsit túlságosan is sok lenne Demszky Gábornak; ez elmúlt év sorozatos botrányait akár a kimerültség jeleként is érzékelhetjük. Annál is inkább, mivel újraválasztásainak sokszor legalább részben az volt az oka, hogy ellenlábasai képtelenek voltak egy normális ellenjelöltet összekaparni. Ehhez képest most némiképp cinikusnak hangzik a főpolgármesternek azon hozzáállása, hogy majd kidolgoz egy Budapest-programot, amellyel visszaszerzi a választók bizalmát.

Az SZDSZ-nek persze aligha áll érdekében, hogy elfogadja az MSZP ajánlatát; saját identitásának egyik sarokköve az önálló és hangsúlyos budapesti jelenlét. Könnyen lehet ugyanakkor, hogy Kuncze Gábor kijelentése, miszerint 2006-ban is Demszky Gábort jelölik majd a posztra, "ha vállalja", már egy újabb SZDSZ-es jelöltet készít elő. Demszky aligha szeretné főpolgármesteri pályafutását egy látványos pofáraeséssel befejzni; nagy valószínűséggel visszalép majd, teret engedve reménybeli utódjának.

A Fideszben nagy titoktartás övezi a főpolgármester-jelölt személyét; ez a taktika még soha nem jött be igazán: a reflexszerű bujkálás az előrehozott konfliktusok elő ritkán szimpatikus a választóknak. Az MSZP-s jelöltek pedig - két kerületi polgármester és Lendvai Ildikó - a jelen állás szerint csak igen nagy erőfeszítéssel tudnák akár Gy. Németh Erzsébet színvonalát is elérni.