2005-01-23

Információhiány

Valljuk meg rögtön az elején: jelen sorok írója nem tartozik azok közé, akik kölönösebb nehézségek nélkül átlátnak egy nemzeti költségvetést és akik reggel, fogmosás közben az államháztartási törvény paragrafusainak finomságán rágódnak. Mégis megüti a Magyar Nemzet cikkének címe: a kormány 4000 milliárd forinttal nem tud elszámolni.

Mit is jelent köznapi értelemben véve ez a vélemény? Ha valaki nagyobb pénzösszeggel nem tud elszámolni, az a pénz általában hiányzik; nagy jóindulattal az illető csak úgy elszórta valahova, költötte oszt' elfogyott; ha nem a saját pénzével nem tud elszámolni valaki, akkor az már minimum nagyon súlyos gondatlanság, esteleg sikkasztás.

A fent említett naivitás következtében mi ezt leginkább úgy képzeljük, hogy a költségvetésben szerepelnek bevételek és kiadások, és ha olyan bevételek keletkeznek, ami vagy nem szerepel a költségvetésben, vagy szerepel, de nem jelenik meg a kiadási oldalon (a költségvetés meg ugy deficites), akkor a kormány ezt a 4 000 000 000 000 forintot egyszerűen eltette, elosztotta maga között, vagy csak túl sok borravalót adtak a söjtöri kormányrendezvényen és egyszerűen kifolyt a kezükből a pénz. Tekintettel arra, hogy ez az összeg összemérhető az állam éves költségvetésének főösszegével, ez azért egy kicsit durva, meg hihetetlen is; a kormány leginkább szavazatokat szeret vásárolni a pénzén, az meg lehalább rövid távon jó a polgároknak; ennyire meg talán nem jó nekünk.

Ha egy kicsit megkapirgáljuk a cikket, akkor már egy picit más a gyermek fekvése. Répássy Róbert ugyanis egyszerűen összeadta a privatizációs bevételeket és az állam által felvett hiteleket, és közölte, hogy ennek a pénznek az elköltéséről nincs információja a polgároknak. Ügyes. Ehhez nem kell a sokszáz oldalas törvényt ismerni, elég egy zsebkalkulátor, ami már nyilván oda is van készítve a kandallópárkányra, amely előtt a Magyar Nemzet olvasó hintaszékünk áll; összeadjuk, nézzük a szép nagy számot, és rájövünk, hogy nahát, erről tényleg nincs információnk. Disznóság.

Nekem speciel arról sincs információm, hogy mire költötte az általam befizetett adót, pedig igazán küldhetnének minden év végén egy tételes elszámolást. Sőt, ha belegondolok, tulajdonképpen a Fidesz-frakció reprezentációs keretét se tudom fejből visszaidézni, pedig ott ül a sok újságíró és az én pénzemen hallgatja ezt a sok sületlenséget, miközben zabálja a pogácsát. Bár eddig azt hittem, hogy azért alkalmazunk képviselőket, hogy ők legyenek tisztában mindezzel, és ne nekem kelljen Répássy Róbert helyett az államháztartás reformján gondolkodnom, pláne nem kiragadott és önmagukban semmire sem jó számok alapján.