2005-01-21

Ki fújja a lufit?

Kár lenne a Medián legfrissebb közvélemény-kutatási adatait figyelmen kívül hagyni. A Medián minden eddigi választáson nyert a közvélemény-kutatók különversenyében; módszertanilag mindenképpen a legfelkészültebbnek tűnik versenytársai között. Mindezt szem előtt tartva érdemes megjegyezni: sajátos, hogy a Magyar Nemzet mindig akkor veszi ezeket kölcsön az eredeti megrendelő HVG-től, ha abból győzelmi jelentést tud kreálni.

Most például "Jó volna hinni, hogy a Medián-adatsor a valóság győzelmét bizonyítja a Gyurcsány és sajtója által kreált virtuális világ fölött". Holott a nagy kalaplengetéssel fogadott elemzés éppen arról szólt, hogy az eredmények szokatlanul ellentmondásos körülmények között születtek. Más, kedvezőtlenebb körülmények között persze sosincs ekkora jelentősége a félidőben mért választási eredményeknek; ilyenkor ugyanez a lap azt szokta mondogatni: a választásokkor úgyis szétpukkan majd a felfújt lufi.

Gyurcsány Ferenc 2 százalékponttal áll Orbán Viktor előtt; a Magyar Nemzet ezt is diadaljelentésként tálalja, holott ez - mint ahogy az a cikkből kiderül - egy Gyurcsány Ferenc szempontjából pozitív folyamat végeredménye, ráadásul a kormányfő az ellenzék táborában sokkal elfogadottabb, mint Orbán Viktor a kormányoldal szimpatizánsai körében.

Olcsó poén lenne most Orwellt idézgetni, mondjuk inkább azt, hogy úgy látszik, a Magyar Nemzet újságírói is öregszenek; saját valóságot már nem nagyon tudnak kreálni, bőven elég nekik valaki másé is. Visszájára fordítva.