2005-01-12

Tatatata!

Politikai szempontból alighanem jól megtérülő húzás lesz az előző rendszer nemzetbiztonsági irtatainak kutathatóvá tétele Gyurcsány Ferenc részéről. A magyar jobboldal nagy ügybuzgóságában az MSZP szinte összes érintettjét kilúgozta már, így nekik sok félnivalójuk nem igen lehet már. Ugyanakkor a jobboldalon ugyancsak sok, jelenleg makulátlan piros-fehér-zöld lelkületű úriember és úrihölgyről derülhet ki, hogy annak idején ők is részei voltak ennek a rendszernek, mint mindenki más.

Szita Károlynak személy szerint elég sok félnivalója lehet ebben az ügyben: jelenleg még hivatkozhat arra az abszurditásra, hogy ő nem közszereplő; nem tudni, meg fogja-e ezt lépni, de szemlátomást nem nagyon siet kikérni az esetlegesen rá vonatkozó iratokat az NBH-ból. És hát ezen az oldalon ezerszer nagyobb súlya van egy bebizonyosodott III/II-es tagságnak; egy olyan párt, amelyik következetesen D-209-esezett az ízlésesség végső határán is túl, amelyik mind a mai napig a keményvonalas antikommunizmust képviseli (különösen szövetséges lapjain keresztül), nem igazán engedhet meg magának olyan polgármestert, amelyik maga is "kémelhárító" volt.

Ha az iratok tényleg kutathatóak lesznek - a Fidesz még keresztbefeküdhet a javaslatnak, azzal az ürüggyel, hogy szankciókat akar (ami pont az ingadozó közvélemény szemében nem feltétlenül lesz nyerő húzás) - akkor várhatóan hihetetlen indulatok fognak elszabadulni a jobboldalon. A nagy keménykedésnek pedig legutóbb sem a baloldali-liberális oldal látta a kárát.

Ezeket az indulatokat remekül illusztrálja egy matematika-fizika szakos tanár állítólag fizikaórán elhangzott helyzetértékelése. Hirtelen megint csak a bírósági ítélettel megerősített tények fogadhatók el (érdekes lenne tudni, mit gondol a tanár úr Kulcsár Attila "kiszivárgott" ügyészi kihallgatásainak leközléséről). Aki pedig csak pletykál, annak géppisztolysorozat jár.

A tanár persze tagad, a diákok nyilván csak manipulálták a felvételt, és ő különben sem órán mondta, amit mondott. Pedig, ha belegondolunk a lámpavasra fellógatott kommunisták, a kutyaként lelőtt írók és a politikai tüntetésre kivitt diákok sorába, a történet messze nem elképzelhetetlen...