2005-01-09

Rendőri intézkedés

Egy roma házasápár azt állítja: rendőrségi kihallgatásuk alatt - amely végeztével semmilyen bűncselekménnyel nem gyanúsították meg őket - a rendőrök megverték őket. Az esetnek persze külön nyomatékot ad, hogy történetesen cigányokról van szó; ha figyelmesen követjük a sajtót, tudhatjuk, hogy az ilyesminek gyakorlatilag mindenki ki van téve - a kérdés csak az, hogy mekkora valószínűséggel.

Egy, a húszas években játszódó Wodehouse-regény amerikai szereplője felveti: vesztegessék meg az üvegház előtt posztoló rendőrt, hogy kiengedhessék az ott foglyul ejtett pszichiátert. Társai - mind angolok - egybehangzóan és megingathatatlanul állítják: egy angol rendőrt nem lehet megvesztegetni.

Jó lenne, ha a magyar rendőrökre is tudnánk - legalább könnyed vígjátékokban - így hivatkozni; ha kizárt lenne, hogy egy potenciális gyanúsított középkorú nő fejéhez pisztolyt nyomnak, kihallgatásuk közben pedig eljár a rendőrök keze. Azonban ez nagyon messze áll az elképzelhetetlentől, mégpedig azért, mert a társadalom elvárásai sem ezt tükrözik. A magyar társadalom egy tetemes része nem tartja elfogadhatatlan dolognak az önbíráskodást, nem tartja megingathatatlannak a bűnözők-gyanúsítottak emberi jogait; abban a biztos tudatban, hogy az ő jól szituált életébe nem fognak betörni a rendőrök még véletlenül sem, rendet akar, bármi áron.

Ellenkező esetben minden ilyen históriába keveredett rendőrt azonnal fel lehetne függeszteni, egészen addig, amíg a haladéktalanul lefolytatott, alapos vizsgálat nem garantálja, hogy a rend őrei nem éltek vissza jogosítványukkal. Hogy mindenki, akinek dolga van a rendőrséggel, legyen az kiskatona, részeg fiatal vagy egyszerűen csak a patikából hazafelé tartó roma házaspár, biztos lehessen benne, hogy azok, történjék bármi, betartják a rájuk vonatkozó jogszabályokat. A helsinki bizottság magyarországi képviselője szerint azonban a bántalmazásoknak csak alig egy-két ezrelékéből lesz büntetőügy; ráadásul a rendőrök az igazi nehézfiúkat sosem bántalmazzák.

Talán mert azok gondolkodás nélkül ütnének vissza.