2005-01-03

Sittre az újságírókkal!

Haraszti Miklós, az EBESZ sajtószabadságképviselője szerint demokráciában szabály az, hogy újságírót munkájáért bebörtönözni nem szabad. Érdekes állítás; akadhatnak azonban, akik azt gondolják, hogy a demokrácia lényege végül is mégsem az erősek védelmét jelenti.

Az újságíró, kicsit általánosabban fogalmazva, a média pedig az egyik legerősebb hatalom manapság, amikor az információs csatornák kontrollálásával tartósan lehet nagy tömegeket manipulálni. A közszereplők hihetetlen mértékben ki vannak szolgáltatva a sajtónak: ha valamely újság úgy dönt, hogy rászáll egy politikusra, akkor arra mindenképpen jó sokáig rá lesz szállva, elégtétlelt pedig csak hosszas, drága és erősen kétséges kimenetelű perben szerezhet magának. Egy országos lapnak ugyanis feltehetőleg több pénze van ügyvédre, mint egy magánszemélynek. Arról már nem is beszélve, hogy a rágalmazásnak sokszor az a lényege, hogy a közvélemény előtt ellehetetlenítsenek valakit - ha ez megtörtént, a fizetendő bírság csak másodlagos.

Haraszti Miklós inkább polgári peres ügyeket csinálna a rágalmazásból; ami, kissé sarkítva voltaképpen azt jelenti, hogy a lapok csak erre szánt költségvetésük erejéig rágalmazhatnának. A stabilabb háttérrel rendelkező lapok többet, a szegények keveset - ez aligha a jogbiztonság ismeretőjele.

Közszereplőknek rágalmazással hihetetlen károkat lehet okozni; egy-egy megfelelően időzített hazugság, és az illető hetekig-hónapokig mosakodhat. Még így is lesznek, akiknek évek múlva is csak az eredeti, valótlan információ fog eszükbe jutni. Hogy a Pókember nénikéjét idézzük: a nagy hatalom nagy felelősséggel jár. Aki mások életének bemocskolásával szeretne érvényesülni, jobb, ha egy kicsit lehűti magát valami hűvös helyen.