2005-01-07

Worse, Worst, Cunami

Tényleg nagyon sokkol az, ami karácsonykor Délkelet-Ázsiában történt, viszont sosem fogom megérteni, vajon a helyiek miért nem csinálnak valamit?
Nyusztai Máté, a Népszabadság kiküldött tudósítója arról számolt be egyik első tudósításában, hogy a helyiek csak apatikusan ülnek, és nem csinálnak semmit. Később mindenhonnan jöttek a hírek, hogy "igen, hihetetlen mennyiségű élelmiszer, ruha illetve gyógyszer érkezett a térségbe, sajnos sokat nem lehet (még) felhasználni, hiszen nem lehet eljuttatni a helyszínre az adományokat". Sőt! India egyik tartományába be sem lehet menni, ugyanis "természetvédelmi terület" és az ott élő törzseket nem lehet megzavarni. Igaz, hogy ha az ott élő törzseket nem zavarják meg, akkor már nem lesznek sokáig élők, de ez láthatóan nem zavarja a kormányt.
Aceh tartományba (Thaiföld) csak helikopteren lehet eljutni, ennek következtében a tartományi székhelyen kívül még mindig nem jutottak el segélycsomagok.
A Kormány (szintén Thaiföld) még mindig azon vitatkozik, kinek a hatásköre a segélyezés koordinációja - a miniszterelnöké vagy a köztársasági elnöké - ezért a lehetségesnél sokkal lassabban halad a segélyezés. Igaz, az első bűnbak már megvan: elbocsátottak egy minisztert, mert lett volna lehetőség a cunami (hol percekkel, hol órákkal) előrejelzésére, amely nem történt meg.
A legújabb hír pedig, hogy sok európai turistát azonosítás nélkül tömegsírokba temettek, melynek következtében esély sincs rá, hogy valaha megtudjanak róluk bármit a hozzátartozók.
Ezek után szerintem nem csoda, ha a sajtó elégedetlenkedik...