2005-01-22

Egy új találmány - és hiányosságai

A magyar politikai kommunikáció modern formája a feljelentés. Elvégre ingyen van, minden lelkiismeretes polgárnak joga van rendőrséghez fordulnia, ha bűncselekményt orrol valahol. Lehet lelkiismerettől áthatott sajtótájékoztatókat tartani; aztán, mire az eljárás lezárul, addigra már mindenki elfelejteti, hogy miről is volt szó tulajdonképpen. Addig is be lehet rúgni néhány kommunikációs gólt. (L. Draskovits Tibor pénügyminiszter esete.)

Persze mint minden puskának, ennek is két vége van; ha a feljelentés nyomán a nyomozás "bűncselekmény hiányában" zárul le, az ellenfél kezdheti el tartani az sértett ártatlanságtól áthatott sajtótájékoztatókat, amikor kiderül, hogy az ellenfél rosszindulatú, alja gyanúsítgatásai szerencsére lepattantak a független magyar igazságszolgáltatás csillogó mellvértjéről. (Mintha csak azért, mert valami nem bűncselekmény, már rögtön etikailag is kifogástalan lenne.) Ez történt Keller doktor ámokfutása idején.

A magyar politikai elit persze nem lenne messze földön híres lkalmazkodóképességéről, ha nem talált volna ki erre is valamit. A nagy találmány a fajsúlyosabb, tehát visszaütni hajlamos ügyekre a virtuális feljelentés. Szíjjártó Péter pl. most ezredszer ismétli el, hogy feljelentést "fontolgatnak" Gyurcsány Ferenc ellen. A fontolgatott feljelentést a rendőrség nyilván sose zárja majd le, ugyanakkor a sajtótájékoztatókat így is meg lehet tartani, a kommunikációs kapura lövéseket így is meg lehet ejteni.

Már ha a közönségnek fel nem tűnik, hogy jelen esetben a kapu mintha hiányozna.