2005-01-23

Újszerű konzervativizmus

Dávid Ibolya úgy tűnik, ezúttal az MDNP-vel közösen hirdeti meg a korszerű konzervativizmus programját. Jó lenne tudni, mit is jelent ez.

Mert az MDF eddigi, emlékezetes megnyilvánulásai eddig a rasszizmussal szembeni toleranciában, Európa legszigorúbb drogtörvényében (melyet egy MDF-es beadvány nyomán az Alkotmánybíróság újra életbeléptetett) és ordas homofóbiában merültek ki. Mondhatni, a korszerű, Európai értékeke felelős képviselete helyett ők rendszerint a társadalmi status quo mindenáron való fenntartását tűzték ki célul: minden maradjon úgy, ahogy jelenleg is van, és aki másképp szeretne gondolkodni, az ezt lehetőleg egy sötét, hangszigetelt pincében tegye. (Ha végképp semmi nem jut az eszünkbe, gondoljunk Hermann Nitzsch kiállítására és a körülötte zajló MDF-es cirkuszra!)

Az MDF kis párt, így van rá esélye, hogy ezeket a berozsdásodott, lejárt szavatosságú eszméket tényleg be is vigye a parlamentbe - egy Fideszhez hasonló nagy párt (szavazótáborának heterogén volta miatt) egyszerűen nem engedheti meg magának az ennyire koncentrált intoleranciát. Amit megnyernénk tehát a politikai diverzitás révén, azt el is vesztenénk a korszerű, európai, toleráns politika vámján - kamatostul.

Az MDF felett eljárt az idő. Dávid Ibolya népszerűségét képtelen tartós pártnépszerűségre konvertálni; iszonyatosan nagyot kell majd villantaniuk, hogy az országgyűlési választások végletekig hiszterizált légkörében a jobboldali szavazók merjék majd vállalni a rájuk való szavazás kockázatát.