2005-01-25

Cseles

Rég volt az SZDSZ-nek ilyen jó ötlete, mint ez a legújabb politikai felmérés a párt honlapján. Mindegyik párt szeret szónokolni a választókkal való kapcsolattartásról, de olybá tűnik, az SZDSZ most sikerrel kavarta fel az állóvizet. Ha elolvassuk az MDF és a Fidesz nyilatkozatait az ügyben, rögtön láthatjuk, hogy azok bekapták a horgot: valamilyen oknál fogva ők maguk is megszólítottnak érzik magukat a kérdésben, dühödten tilitakoznak a lágydrogok liberalizációja ellen, és nem győzik hangsúlyozni: Magyarország igenis keresztény állam.

Egy kommunikációs tanácsadó alighanem elkelt volna, mielőtt fejest ugranak a nekik felállított csapdába: ennél olcsóbban és hatékonyabban aligha lehetett volna a közbeszédet tematizálni. Kevés MDF-szavazó lehet, amelyik ne helyeselné a szülői pofont; annál több bizonytalan, de alapvetően liberális érzelmű polgár hallhatja Csapody Miklós felháborodott fröcsögését, aki ezek után aligha fog az MDF-re épkézláb alternatívaként gondolni. Valószínűleg elgondolkodik majd az az ateista szavazó is, amelyiknek elege van a mostani kormányból, és amúgy reflexből adná le a protestszavazatát.

A kérdőíven egyébként valóban olyan kérdések vannak, amelyikről legfőbb ideje volna elkezdeni a politikai-társadalmi párbeszédet; még akkor is, ha sokkal könnyebbnek tűnik ezeket a kérdéseket erőnek erejével a szőnyeg alá söpörni.