2005-02-08

A sértődős professzor

Solymosi Frigyes a magyar jobboldali értelmiség egyik legsajátosabb alakja. A baloldali médiában rendszeresnek is nevezhető megszólalásai rendszerint mintha a Fidesz aktuális állapotáról is tükörképet mutatnának - egy görbe tükörben.

Mérsékelt szélsőségessége - e némiképp ellentmondásos műfajnak ő a megteremtője és egyedüli hiteles képviselője - alapvetően gátolja meg abban, tisztán lásson az aktuálpolitika kérdéseiben. Nem is olyan régen még végtelenül udvarias hangnemben, de összeszorított foggal arról értekezett, hogy a jobb- és baloldalinak nevezett sajtó hangvétele között nincs érdemi különbség. (Ezt mondjuk példázza az is, hogy mindmáig tagja annak a Szövetség a Nemzetért Polgári Körnek, amelynek elnöke, Orbán Viktor nemrég ezen lapok előfizetésére szólította fel híveit.)

Mostani írásából az derül ki, hogy a jó professzor mintha vesztett volna idealizmusából; mindenesetre legalábbis nehezményezi, hogy Orbán Viktor fittyet hány az értelmiségi holdudvarra, és több mint egy éve nem hívta össze a fent említett polgári kört. Ugyanakkor Solymosi Frigyes nem veszi észre, hogy pusztán a szereplők változtak, maga a stratégia nem. Nem a Fidesz politikájában következtek be markáns választások, hanem az ő személyes sértettsége lépett át egy kritikus szintet.

A Fidesz belső felépítésének alapvető eleme az erős belső központosítás. Mindezt a Fidesz a háborúra való berendezkedéssel magyarázza: a demokratikus viták lehetősége ehhez egyáltalán nem illeszkedne, amúgy meg darabjaira verné a sokféle érdekszövetségből egy nagy cél, a posztkommunista uralom letörésére szövetkezett pártot. Szó sincs arról, hogy a Fidesz az utóbbi években figyelembe vette volna a "holdudvar" javaslatait, most meg nem teszi; egészen egyszerűen arról van szó, hogy amikor a Fidesz hátteret szeretett volna teremteni a politikán kívüli politikának, szükség volt a polgári körökre és a Szövetség a Nemzetért Polgári körre, azon belül is Solymosi Frigyesre, most meg nincs. A tanácsadók szűk köre másfele tolódott, a professzor úr kimaradt a körből, de ezen igazán kár lenne megsértődni.

Annak idején aligha gondolt azokra, akiket ő szorított ki ebből a körből.