2005-02-07

Bemelegítés gyanánt

Orbán Viktor az országértékelő beszédének drámai felvezetéseként szolgáló rendezvények egyikén döbbenetes mértékben ráerősített korábbi retorikájának leghajmeresztőbb elemeire.

A "nagyobb fizetést a vidéken dolgozóknak"-elv, ha kimondatlanul is, de hihetetlenül vaskos állami beavatkozást jelent. Aligha gondolhatjuk komolyan, hogy egy modern, piacgazdaságon alapuló államnak ne lennének más szabályozók kezében, mint hogy a munkavállalók zsebét tömi pénzzel. Maga a cél persze nemes és megfontolandó elemei is lehetnének, ha nem lenne ilyen lehetetlenül bumfordi. Szinte leírni is szégyen, annyira közhelyes igazság már, hogy az ország keleti felének felzárkóztatásának nincs más útja, mint a berházások, vállalkozások ösztönzése, elősegítése - amelyeknek aztán nyilván szükségük lesz a munkaerőre, ergo fizetni fognak annyit a fiatal vagy öreg értelmiségnek, hogy azoknak megérje ott maradni. Igaz, ebben az esetben messzebbre kerültünk az atyaian gondoskodó állam víziójától.

A faluparlamentek gondolata egyszerűen értelmezhetetlen. Talán a legegyszerűbb ezt Orbán szokásos, a mindenki más számára magától értetődő politikai kereteken való felülemelkedést célzó frázisai közé besorolni, és minél előbb megfeledkezni róla.