2005-02-01

Irreális objektivitás

Bauer Péter nagyon érdekes és részletes eszmefuttatást közölt az államháztartás jelenlegi helyzetéről és az ide vezető útról a tegnapi Népszabadságban; minden tárgyszerűsége mellett a szerző markáns véleménnyel is rendelkezik. A tárgyszerűséget üdvözölhető, a véleményekkel egy kicsit nehezebb egyetérteni.

A szerző a ppp-beruházásokat is kvázi hiányként állítja be, mondván, hogy a ma prosperitását a jövő fizeti meg. Holott a ppp (public-private partnership) beruházások lényege éppen az lenne, hogy most a magántőke olyan beruházásokat hajt végre, amelyek a jövőben nagyobb lendületet adnának a gazdaságnak, így azokat könnyen vissza lehet majd fizetni - így elvben mindenki jól jár.

Bauer Péter természetesen ide számítja a rászorultság nélül osztogatott állami támogatásokat, az állami vállalatok óriási veszteségét is. A helyzetértékelés tehát összességében reális.

Ezek után elég megdöbbentő, hogy Bauer Péter szerint a következő miniszterelnöknek így kellene kezdenie bemutatkozó beszédét:

"Tisztelt honfitársaim! Amit eddig csináltunk/ígértünk, az mind irracionális, megalapozatlan, félrevivő dolog volt. Ha ezen az úton haladunk tovább, végzetesen leszakadunk. Nem érvényesek választási ígéreteink, bocsánat, mert ha reális elemzéseket adtunk volna, akkor soha nem választotok meg minket, barátaim, és akkor nem lenne lehetőségünk az újrakezdésre, a modernizációra, politikai ellenfeleink pedig tovább vinnének minket a posványba."


Ezek után az álomminiszterelnök csak rászorultsági alapon adna támogatást, és annak, aki elbírja, szép nagy adóterheket tenni a vállára.

Mindez persze nagyon tetszetősen hangzik; az elmélet apró szépséghibája, hogy elképzelhetetlen - még a jelenlegi kormánypártok szájából is. Ellentétben ugyanis Bauer Péter állításával, nincs ma Magyarországon politikai erő, amely valóban képes lenne "tabula rasát" csinálni a gazdaságban.

Descartes óta egyébként tudjuk, hogy az ilyen kísérletek eleve esélytelenek: várost se úgy építünk, hogy előbb eldózeroljuk az egészet. Magyarország - kétségtelen: sajnos - még nem készült fel arra, hogy a gondokoskodó állam eszméjéről végleg lemondjon. A kis lépések taktikájának jelenleg nincs alternatívája.