2005-08-21

Hajrá

Kezdetnek kifejezetten biztatónak nevezhető Sólyom László első nyilvánosság előtti beszéde. Ha jól olvasunk a sorok között, beválni látszanak azok a feltételezések, melyek szerint az új köztársasági elnök valóban képes lesz magát függetleníteni a pártoktól, illetve az őt pozícióba juttató politikai erőktől.

Kétségtelen tény persze, hogy tekintélyes és független személyiség lévén ezt kifejezetten megteheti - Mádl Ferenctől az a függetlenség is szép teljesíténynek volt tekinthető, amit így ki tudott hozni magából, hiszen közvetlen múltja nyílt pártpolitikai elkötelezettséggel volt telített. Az Alkotmánybíróság volt elnöke hozzá van szokva a független gondolkodáshoz és ez nagyon jól van így.

Nem lehet persze azt várni, hogy ez majd egyik pillanatról a másikra megváltoztatja a dolgokat. Azt viszont várhatjuk, hogy ismét lesz egy nagyon népszerű köztársasági elnök, amelyik ismét igazodási pont lesz a magyar politika számára - márpedig a magyar politikai közéletnek nagy szüksége van ilyen kapaszkodókra.

Nagy valószínűséggel azt is sejthetjük, hogy Sólyom László - Mádl Ferenccel ellentétben - semmilyen politikai napilapban nem fog vezércikket jelezni. Lehet, hogy éppen ezért lesz mjd még integratívabb személyiség.

Hajrá.