2005-08-08

Forduljunk fel!

Orvos tollából ritkán olvashatunk bármit is a sajtó vélemény rovatában, aminek akár csak érintőleges köze is van a valósághoz. A ma választott írás egy ritka példa: a szerző természetesen magángyógyász.

A mai magyar egészségügy leginkább semmit nem ér - ezzel talán éppen ideje szembenézni. Megfelelő kapcsolatok és gyakorlat nélkül általában már az alapszolgáltatást sem kapjuk meg tisztességesen - gondosan a szánka rágják viszont, hogy ők mennyire leterheltek, milyen elviselhetetlenül sokat kell dolgozniuk. A brutálisabbnál brutálisabb műhibákra pedig rendszerint a vállvonogatás a válasz.

Érdemi reform - pénz és politikai akarat hiányában - csak az óriásplakátokon létezik.

Van egy réteg, amelyik igyekszik némi kapitalizmust vinni ebbe a rothadó rendszerbe, és ez a magánpraxis intézménye. Kétségtelen tény, hogy ez nem egy olyan szektor, ami mindenki számára nyitva áll, de legalább tehermentesíti a nem kis részben szegény, szerencsétlen, túlterhelt, már csak a paraszolvencia-boríték átvételére képes, legyengült, tehát vastagon kontraszelektált orvostársadalmat. Ehhez képest most elvesszük tőle a kedvezményes gyógyszer felírásának lehetőségét - azért, mert csak, menjen csak mindenki szépen vissza az embertelen közgyógyászatba, forduljon csak fel minél hamarabb, az ám az igazi tehermentesítés.

Ez semmiképpen sem legitim válasz. A járulékot az állampolgár fizeti, ami jár az jár - ha kell, alkalmazzanak szigorúbb mércéket a magánorvosokkal szemben, de - akármilyen kis mértékben is - ellehetetleníteni őket undorító, gerencitelen és indokolhatatlan húzás.

1 Comments:

At 10:33 de., Anonymous Névtelen said...

Ez megint elég semmitmondó cikk volt. :(

 

Megjegyzés küldése

<< Home