2005-07-23

Nyaljunk a terroristáknak!

Szentesi Zöld László a Magyar Nemzetben pontosan azt a mérhetetlenül érkölcstelen és gyáva álláspontot képviseli, ami olyan nagyon jellemző a magyar jobboldali mentalitásra: istenem, tegyünk meg mindent, csak nehogy minket is megterrorizáljanak.

Persze, bizonyos értelemben meg is kell tenni mindent. Azért van rendőrség, katonaság és hírszerzés, hogy a társadalmat fenyegető erőszakos cselkedeteket lehetőség szerint megakadályozza, illetve megfékezze. Nem azért választunk viszont kormányt, hogy azt néhány terrorista jól megfenyegesse: a terroristákat ugyanis nem mi választottuk, hatalmuk a kormány felett tehát semmiképpen sem lehet legitim.

Szentesi Zöld László álláspontjában tipikus, gyakran hallható szemforgatás az is, hogy az Egyesült Államok erőszakos politikája alapvetően idegen az európai szellemiségtől. Pedig száz éve sincs, hogy összeomlott az a gyarmatbirodalom, amelynek gátlástalan, erőszakos, kizsákmányoló politikájank egyenes és közvetlen következménye a terrorizmus. Nb. magát az USA-t is az indiánokat csillapíthatatlan hévvel irtó európaiak utódai lakják.

De a lényeg nem is ez. Lehet vitatni Irakot, Pakisztánt, Afganisztánt; egy dolgot azonban nem tehet meg senki: nem mérlegelhetük a tetteket kizárólag a szerint, hogy annak milyen, hátrányos következménye van a számunkra. Ha bármilyen katonai akció szükséges, akkor azt meg kell lépni; ha következményei vannak, akkor azt el kell hátrálni. A terroristák elől való meghátrálás csak az újabb erőszak melegágya lesz.

Persze az kétségtelen, hogy ha már egyszer berittyentünk, ránk lehet, hogy már nem akarnak többet ránk ilyeszteni. Kérdés, hogy kiszolgáltatni az országot terroristák jóindulatának józan külpolitikai álláspontnak tekinthető-e.

Bár szerintünk nem kérdés.

3 Comments:

At 9:54 du., Anonymous Névtelen said...

Szerintem ez nem volt olyan erős írás, mint amilyet a téma megérdemelt volna. Gyakorlatilag a terroristákkal való cinkosságról van szó.

 
At 9:27 de., Blogger Trychydts said...

A magam részéről ezt azért vitatnám. A gondolat legmélyén ugyanis nem valódi Amerika-ellenesség, hanem a legpitibb, legszűklátókörűbb politikai opportunizmus húzódik meg: mi az, amivel a mindennapi ember félelmeire rá lehet játszani.

 
At 6:38 de., Anonymous Névtelen said...

a terroristákkal szemben alkalmazott erőszak is csak újabb erőszak forrása, melegágya. minden erőszak, csak újabb erőszak forrása. a "de ha nem lehet mit tenni ..." érv pedig nem érv.

 

Megjegyzés küldése

<< Home