2005-07-05

Meglepetés!

Tegnapi előrejelzésünkkel ellentétben ma reggel úgy tűnik, Orbán Viktor elfogadta Gyurcsány Ferenc kihívását; bár a mód, ahogy a részleteket megbeszélték, némileg különös. Végül is az ember bizonyos egyértelműséget várna el ilyen helyzetekben; ezzel szemben Orbán elég különösen kommentálta a vitára való felkérést:


"Minden ügyben, ami az ország dolgát szolgálja, a miniszterelnök úr mindig számíthat rám. Ha segítségre van szüksége, mindig állok a rendelkezésére ? mondta akkor Orbán Viktor. Csak arra kérem, hogy ne értelmetlen és fölösleges vitákra fecséreljük el az erőket, hanem az ország szempontjából fontos dolgok megbeszélésére. Egy dolgot szeretnék kérni, hogy ez ne politikai bokszmérkőzés, ne fölösleges szócsata, ne szócséplés, elvesztegetett idő, ne kampány, hanem komoly munka legyen! Az ország elég nehéz helyzetben van, érdemes komolyan beszélni a bajokról és a megoldási lehetőségekről ? fogalmazott a Fidesz elnöke."

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=293985&rvt=2


Tekintettel arra, hogy a fenti mondatok maguk is tekinthetők vegytiszta kampánynak, némileg nehezen értelmezhető az exminiszterlnök kérése; mégis érdekes lesz azonban látni, mi lesz pénteken. Mert a vitának ez az értelmezése - a szegény, fiatal tapasztalatlan miniszterelnök, amikor látja, milyen nehéz helyzetben van az ország, forduljon csak bátran elődjéhez - aligha felel meg a szocialista partnernek. Az Orbán által felfestett alapállás - az ország nehéz (vagy ahogy máshogy fogalmaz: válságos) helyzetben van - szintén nem igazán kedvez a konstruktív vitáknak.

Orbán nyilvános vitán utoljára Horn Gyulával szemben volt formában. Nagy kérdés tehát, hogy mire játszik ezzel. Mert ha egyik fél sem hajlandó engedni, tehát Gyurcsány nem megy bele a nagypapa által korrepetált kisiskolás, vagy Orbán meg a miniszterlnök által lelepzett ellenzéki kampányvezér szerepébe, akkor elég érdekes helyzetre lehet számítani; adott esetben még a botrány sem elképzelhetetlen; márpedig ez finoman szólva is kétélű fegyver. Még a legplauzibilisebb magyarázat, hogy már teljesen biztos a választási győzelemben.

Az exminiszterelnöknek alighanem sikerült olyat lépnie, amire sokan aligha számítottak. Hiszen a fentiekhez nagyon hasonló szavakkal ki is hátrálhatott volna a vita előtt. Érdekes péntekünk lesz.