2005-12-19

Egy költségvetés fideszvalósága

Általában már egy nemzeti költségvetésről is elmondható, hogy rendkívül kevés az esély arra, hogy a pórnép - ahová jelen kontextusban én is tartozom - érdemi vitákat folytasson róla. Ez az a terület, amely valódi mélységeiben nem érthető meg komoly gazdasági ismeretek nélkül. Ugyanakkor nyilván elkerülhetetlen, hogy valamennyire mégis részei legyenek a közbeszédnek; ilyen értelemben már az sem teljesen mindegy, hogy ki mit vetít. Mivel én viszonylag keveset szeretnék, ezért kivételesen megosztanám kedves olvasómmal a kis magán-researchöm eredményeit.


Rendkívül figyelemreméltó az a masszív dezinformálás, amivel a Fidesz közelít a témához: a Politikai siker - gazdasági kudarc homályos jelszava mögött néhány vaskos hazugság is látszik; például ők az egyetlenek, aki az unió nemzeti össztermékének 1%-a alatti költségvetést emlegetnek.


Az is felsejlik az óvatos semmitmondással, gyászos arccal, komor elszántsággal megfogalmazott mondatok mögött, hogy bizony itt a magyar kormány nem érte el azt, amit lehetne. Hogy keményebb, ügyesebb, határozottabb, nemzetibb megközelítéssel még el lehetett volna érni valamit; a Fidesz EP-képviselőcsoportja majd meg is tesz mindent, hogy enyhítsen valamit a helyzeten.


Ha azonban egy kicsit szélesebb körben is hajlandóak vagyunk tájékozódni - sokkoló módon már a Magyar Nemzet kézbevétele is elegendő -, akkor valahogy egy kicsit mást látunk - ha külföldi sajtót is olvasunk, akkor egészen mást. Érdekeiket a végsőkig védő, szinte már elviselhetetlenül követelőző Magyarországot és Lengyelországot, akik csak akkor adják fel, amikor már mindenki kipréselte magából, amit lehetett, és már az újdonsült német kancellár is átharapta a zsebkalkulátorát. Mert hát ugye az EU-ban egészen biztosan nem érvényesül az a szemlélet, hogy a pénz nem gazdasági teljesítmény, hanem egyszerűen akarat kérdése - számolatlan támogatások csak Orbán kezdéből fakadhatnak, sajnos azok is csak magyar forintban.


Mindenesetre a kérdés most hét évig nem aktuális. Az angolok frusztrációja nekünk azért jelenthetne némi megelégedettséget - ráadásul ezt a pénzt még fel is kellene használni. Nb. ebben az előző költségvetési ciklusban sem voltunk olyan észtveszejtően pengék; bízzunk benne, hogy az összekapart pénzt nem fogjuk bambán magunk elé bámulva eltapsolni.




A kialakult helyzeten még lehet javítani
http://www.fidesz.hu/hircentrum/ov_051218.html

Sok- vagy kevés az uniós pénz?
http://www.nol.hu/cikk/388057/

Brüsszeli szerepzavar
http://www.mno.hu/index.mno?cikk=325728&rvt=114

Hajnalra kiizzadták az uniós büdzsét
http://hvg.hu/gazdasag.nemzetkozi/20051217eu.aspx

Schüssel: a Marshall-segély dupláját kapják az újak
http://hvg.hu/gazdasag.nemzetkozi/20051217schusselzsugori.aspx

Sokat nyertek az újak, de a régiek se jártak rosszul
http://hvg.hu/gazdasag.nemzetkozi/20051217uniokoltsegvetes.aspx

Eörsi: Gyurcsány nem csak verte az asztalt
http://hvg.hu/gazdasag.nemzetkozi/20051217eorsiunio.aspx

Elfogadták az unió 2007-2013-as költségvetését
http://www.magyarorszag.hu/hirek/eu/brusszel20051217.html

Another splendid compromise forged in Brussels
http://www.economist.com/agenda/displaystory.cfm?story_id=5323822

Blair surrenders chunk of rebate as EU wheeling and dealing ends
http://www.timesonline.co.uk/article/0,,13509-1936927,00.html