2004-10-17

Vita, utolsó rész

Nos, ezen is túl vagyunk. Én csak azt nem értem hogyan lehetséges az, hogy ilyen egyértelmű viszonyok mellett mégis B vezet még mindig. Egy felmérés szerint hét lehetséges alternatíva közül csak egynél nyerne K. Pedig annyival értelmesebben tud beszélni. Annyival logikusabb és egyértelműbb a kifejezésrendszere. B beszél a levegőbe, míg K elmondja, hogy mi rossz, és mi lenne ehelyett, ha ő lenne az elnök. A legutóbbi vitán főleg belpolitikai kérdések kerültek szóba. K elmondhatta megint a kedvenc frázisát, miszerint B a felső egyszázalék zsebébe juttatja a pénzt, bezzeg ő a 200 000 dollár alatti jövedelműeknél nem tervez adóemelést.

K másik kedves szövege, miszerint 1.9 millióval kevesebb munkahely van ma az USAban, mint négy éve, szintén gyorsan terítékre került, a "medicare"ről nem is beszélve (ez az egészségbiztosítás), aminél gyönyörűen sorolta, melyik államban hányan vesztették el a "medicare"-jüket.

Szó esett még az egyneműek közti házasságról és az abortuszról is - két olyan téma, amely itt, Európában szinte természetesnek tekinhető (az utóbbi biztosan), de Amerikában ezek nagy vitát kavarnak. Bush természetesen mindkettő ellen érvelt, ellenben Kerry az államok hatáskörébe tenné a kérdéseket. Mindketten egyetértenek abban, hogy a házasság "férfi és nő között létezhet", de K mégis rugalmasabb ezügyben. Sajnos Dick Chaney lányát hozta fel példának, melynek következtében a jobboldaliak teljesen felháborodtak (szintén olyan dolog, amit nem értek meg, Ms. Chaney ugyanis leszbikus aktivista, és kifejezetten kampányol a homoszexuálisok jogaiért, sőt, ezt apja is támogatja!).

Az abortuszról az álláspontkülönbségeket már ismertettem az előző vitáról szóló cikkben. Most annyit tennék hozzá, hogy Kerry, aki katolikus, maga elítéli az abortuszt, de nem kíván "katolikus elnök" lenni, ellenben (mint Kenedy), "egy elnök, aki katolikus". Ennek kapcsán szóba jött a hit kérdése, Bush (surprise, surprise) bölcsességért imátkozik (meg nagyon szép dolgokért is, pl. az országért, meg a családjáért), Kerry pedig ezt nagyon tiszteli, és nem is tud semmit mondani, amivel ellenkezne.

Megint a végén jött a vicces rész. A feleségekről szólva a vitapartnerek licitálták egymást abban, kinek van "nadrághordóbb" neje. Mit tanult a feleségétől? kérdésre B azt válaszolta: meghallgatni. Kerry válaszában azt mondta, mind jól beházasodtak, talán ő a legjobban. Hát, tényleg nem rossz egy Heinz-nét elvenni... Mindenki nevetett.